Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για ένα δωρεάν μάθημα.

contact 6945599151

Συγκριτική ανάλυση Hapkido σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες

history
Τόσες πολλές πολεμικές τέχνες είναι διαθέσιμες αυτές τις μέρες, και μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένο για έναν αρχάριο να συγκρίνει τι προσφέρεται ώστε να αποφασίσει ποια πολεμική τέχνη είναι καλύτερη για αυτόν. Η ακόλουθη σύγκριση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι διαφορετικό για το Hapkido σε σύγκριση με άλλες πολεμικές τέχνες, και φυσικά δεν προσπαθεί να πει ότι το Hapkido είναι καλύτερο από άλλες πολεμικές τέχνες, αλλά ότι εμπεριέχει αρμονικά και ρεαλιστικά πολλά από τα στοιχεία τους.

Aikido

Στο Aikido, μια επίθεση μπορεί να γίνει με ελάχιστη αντίσταση, και τότε οδηγείται πέρα ​​από τον στόχο και στη συνέχεια η δύναμη του αμυνόμενου προστίθεται σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να εξισορροπήσουμε και να πετάξουμε τον αντίπαλο. Ωστόσο, οι αντίπαλοι δεν επιτίθενται πάντα με μεγάλες υπερβολικά δεσμευμένες κινήσεις. Συχνά σύντομα χτυπήματα και κλωτσιές παραδίδονται με τέτοια ταχύτητα ώστε είναι πολύ δύσκολο να οδηγηθεί η δύναμη του αντιπάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η στενή τεχνική μπλοκαρίσματος και οι εντυπωσιακές τεχνικές του Hapkido θα σας δώσουν γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε πιο ρεαλιστικές επιθέσεις.

Jujitsu

Πολλά από τις κοινά κλειδώματα και ρίψεις του Hapkido είναι πολύ παρόμοιες με αυτές του Jujitsu. Η οδυνηρή συστροφή των αρθρώσεων και των τενόντων μαζί με την εφαρμογή επώδυνης πίεσης σε ζωτικά σημεία, σε συνδυασμό με μια εμπεριστατωμένη γνώση της ανθρώπινης ανατομίας, βοηθούν στον έλεγχο ενός αντιπάλου ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη δύναμή του. Αυτές οι τεχνικές είναι καλές για στενές επιθέσεις, ωστόσο, επειδή οι ασκούμενοι του Jujitsu δεν ασκούν τις τεχνικές τους εναντίον των ικανών kickboxers, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε τέτοιες επιθέσεις μεγαλύτερης εμβέλειας. Με το Hapkido αντίθετα θα ασκήσετε τα λάκτισμα και τις γροθιές σε υψηλό βαθμό επάρκειας, οπότε η εξοικείωση που αποκτήθηκε με την άσκηση των τεχνικών θα σας βοηθήσει στην υπεράσπιση εναντίον τους.

MMA

Το MMA απολαμβάνει τεράστια έκρηξη τα τελευταία χρόνια με τη δημοτικότητα των εκδηλώσεων UFC (cage fighting) στην τηλεόραση. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νεότερους αθλητές που θέλουν να βιώσουν πλήρη επαφή και να απολαύσουν τις ανταγωνιστικές πτυχές αυτού του αθλητισμού. Το Hapkido sparring κανονικά δεν περιλαμβάνει πλήρη επαφή χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό και παρόλο που γίνονται τουρνουά, κανονικά δεν περιλαμβάνουν πλήρη επαφή. Το Hapkido sparring επικεντρώνεται περισσότερο στη σωστή χρονική στιγμή και την απόσταση και ενθαρρύνει μια πιο συνεργατική προσέγγιση όπου οι αθλητές μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους σε μια ζωντανή κατάσταση χωρίς φόβο να τραυματιστούν σοβαρά. Στο Hapkido η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό μέρος όλων των τάξεων για να διασφαλιστεί ότι μπορείτε να συνεχίσετε να σπουδάζετε και να εκπαιδεύεστε στο Hapkido για μεγάλο χρονικό διάστημα με ελάχιστα τραύματα και πόνο.

Brazilian Ju Jitsu (BJJ)

To Brazilian Ju Jitsu είναι μια μορφή αγωνίσματος που άρχισαν από τις οικογένειες Gracie και Machado στη Βραζιλία και επικεντρώνεται στην μάχη - πάλη εδάφους εναντίον ενός και μόνο αντιπάλου. Οι τεχνικές του μαθαίνονται και εξευγενίζονται μέσα από αμέτρητες ώρες "κύλισης" στο στρώμα με άλλους μαθητές. Το Hapkido περιλαμβάνει τα βασικά εργαλεία μέσω της πρακτικής άσκησης για την ενίσχυση του σώματος και την εφαρμογή συγκεκριμένων γνώσεων μάχης - πάλης εδάφους. Ο ελεύθερος αγώνας μπορεί να συνεχιστεί αν πάει στο έδαφος, ωστόσο λόγω των πρακτικών μειονεκτημάτων του να βρίσκονται στο έδαφος όταν αντιμετωπίζουν πολλαπλούς επιτιθέμενους, οι μαθητές του Hapkido επικεντρώνονται στην εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ξεφύγουν από το έδαφος το ταχύτερο δυνατόν χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνική, (συμπεριλαμβανομένων των σημείων πίεσης, οφθαλμικών επιθέσεων, τραβήγματος μαλλιών, κλειδώματα δακτύλων κ.λπ.)

Taekwondo

Σχεδόν όλα τα λακτίσματα του Taekwondo είναι παρόμοια με εκείνα του Hapkido. Οι κλωτσιές, οι ωθήσεις, οι κυκλικές κλωτσιές και οι σκούπες χρησιμοποιούνται όλα σε μια συμπλοκή. Λόγω του γεγονότος ότι το Hapkido δεν είναι στυλ που επικεντρώνεται αγωνιστικά, χρησιμοποιούνται επίσης και άλλες τεχνικές όπως χαμηλά λακτίσματα, κλωτσιές ποδιών και χτυπήματα γόνατος. Οι βασικές τεχνικές χειρός του Hapkido είναι παρόμοιες με εκείνες του Taekwondo, δηλαδή κυρίως γραμμικές επιθέσεις με τη γροθιά ή το knifehand, συν όμως ότι περιέχει πολύ περισσότερη ποικιλία ειδικευμένων χτυπημάτων για όλα τα σημεία του σώματος. Σε ένα περιορισμένο χώρο όπως ένα γεμάτο δημόσιο μπαρ ή ένα στενό διάδρομο, τα λακτίσματα περιορίζονται στην πρακτικότητα τους. Τα εργαλεία αυτοάμυνας όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, οι παλάμες, οι κεφαλιές και οι επιθέσεις σε ζωτικά σημεία είναι απαραίτητα για την επιβίωση σε τέτοιες καταστάσεις. Όλες αυτές οι τεχνικές ασκούνται στο Hapkido για να παράγουν μια βαθιά γνώση όλων των σειρών της επίθεσης και της άμυνας.

Kung Fu

Το Kung Fu είναι ένα γενικό όνομα για μια μεγάλη ποικιλία κινεζικών πολεμικών τεχνών, έτσι μια σύγκριση είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές ποικιλίες κινεζικών πολεμικών τεχνών. Στο Hapkido, καθώς ο σπουδαστής προχωράει πέρα ​​από τις βασικές τεχνικές χεριών, δίνεται περισσότερη έμφαση στις μικρές κυκλικές τεχνικές και στο fast quarter-parrying που μοιάζουν με τις τεχνικές του Kung Fu. Επίσης γίνεται πρακτική εξάσκηση και στα σημεία πίεσης, όπως και στο Kung Fu. Οι προηγμένες τεχνικές οπλισμού που χρησιμοποιούν το κοντάρι και την βεντάλια είναι επίσης παρόμοιες με αυτές του Kung Fu. Παρόλα αυτά στο Hapkido, όλα αυτά τα στοιχεία προπονούνται πρακτικά σε ρεαλιστικές καταστάσεις αποφεύγοντας τις πολύπλοκες χορευτικές κινήσεις που συνοδεύουν συνήθως το Kung Fu.

Judo

Το Judo παίζει σημαντικό ρόλο στο Hapkido. Οι βασικές αρχές του Judo χρησιμοποιούνται στο Hapkido, δηλαδή μετακινώντας το κέντρο ισορροπίας του αντιπάλου σε μια ευάλωτη θέση και χρησιμοποιώντας το πόδι ή το σώμα εκτελείται ανατροπή στον αντίπαλο. Επίσης, το Hapkido χρησιμοποιεί αρπαγές, χτυπήματα και σημεία πίεσης που δεν θα ήταν νόμιμα στο Judo.

Kendo (Kumdo)

Το Kendo είναι ένα ιαπωνικό σπορ σπαθασκίας όπου οι ασκούμενοι φορούν πανοπλία και χρησιμοποιούν σπαθιά μπαμπού για να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον. Είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα που ασκείται σε όλο τον κόσμο. Στην Κορέα, ονομάζεται Kumdo. Σε προχωρημένα στάδια, οι μαθητές Hapkido διδάσκονται βασικό Kumdo. Τα βασικά κοψίματα και άμυνες είναι παρόμοιες με αυτές του Kendo, ωστόσο οι κυκλικές και χαμηλού επιπέδου επιθέσεις που είναι χαρακτηριστικές της παραδοσιακής κορεατικής ξιφομαχίας διδάσκονται μόλις αποκτηθούν τα βασικά στοιχεία.

Ελπίζουμε τα παραπάνω να σας βοήθησαν, να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Hapkido σαν τέχνη, αλλά και σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. 

 

Tags: hapkido, χαπκιντο, Κορέα, αυτοάμυνα, όπλα, Αθήνα, Αιγάλεω, δυτικά προάστια, Athens, egaleo, κέντρο αυτοάμυνας, μαθήματα αυτοάμυνας, πολεμική τέχνη

Χάρτης

map custom

Newsletter

Μείνετε σε επαφή μαζί μας μέσω του newsletter μας.